Haberler

Vergi Yapılandırma Fırsatını Kaçırmayın

Manisa Vergi Dairesi Başkanı Ramazan Yaşar Birliğimizi ziyaret ederek Başkan vekilimiz Halim Şener ile Görüştü. Yaşar Esnaf ve Sanatkarlara seslenerek "Yapılandırma fırsatını kaçırmayın" dedi
Vergi Yapılandırma Fırsatını Kaçırmayın

Manisa Vergi Dairesi Başkanı Ramazan Yaşar Birliğimizi ziyaret ederek Başkan vekilimiz Halim Şener ile Görüştü. Yaşar Esnaf ve Sanatkarlara seslenerek "Yapılandırma fırsatını kaçırmayın" dedi
Konuyla ilgili bilgilendirme yapan Ramazan Yaşar" Bilindiği üzere, 7143 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin kanunun 18 Mayıs 2018 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yapılandırma kanunuyla vergi borçları avantajlı bir şekilde taksitler halinde ödenebilmektedir.Borçların peşin veya ilk iki taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde de ayrıca indirimler yapılacaktır.

KESİNLEŞMİŞ BORÇLARA ÖDEME KOLAYLIĞI GETİRİLDİ

7143 Sayılı yapılandırma Kanunuyla kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getirilmiş olup, Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların faizi Yİ-ÜFE oranında yani yaklaşık üçte iki oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. Borcun peşin ödenmesi halinde katsayı alınmadığı gibi Yİ-ÜFE tutarından da %90 oranında indirim yapılmaktadır.
Bu kanun kapsamında Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergiler bu Kanuna göre yapılandırılabilecektir. Ayrıca, çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar da Kanun kapsamda yapılandırılabilecektir. YURT-KUR'dan kredi alan öğrencilerin, öğrenim ve katkı kredisi borçları ile çiftçilerimizin, işletmelerimizin ecrimisil borçları da yapılandırılarak ödenebilecektir.

İHTİLAFLAR SULH YOLUYLA ÇÖZÜMLENİYOR

Yapılandırma kanunu ile ihtilaflı alacakların yeniden yapılandırılması ve sulh yoluyla çözüme kavuşturulması imkânının da getirilerek, Vergi davalarını sonlandırmak, idare ile sulh olmak ve yaşadıkları belirsizliği ortadan kaldırmak isteyen mükellefler de Kanundan yararlanabilecektir.

PİŞMANLIKLA BEYANA TAKSİT İMKANI

Kanun kapsamında pişmanlıkla beyan edilen vergilerin ödemeleri de kolaylaştırılmaktadır. Örneğin, Tapu harcı yönünden eksik beyanda bulunmuş olan vatandaşlarımız bu imkandan yararlanarak eksik beyanlarını tamamlayabileceklerdir. Kanun, bu durumdaki vatandaşlarımıza, gelin pişmanlıkla beyanname verin ister peşin, ister taksitle hesaplanan tutarları ödeyin herhangi bir cezaya da muhatap olmayın demektedir.
MATRAH VE VERGİ ARTIRIM İMKANI VERİLİYOR.
Bu Kanunla getirilen önemli düzenlemelerden bir tanesi de matrah ve vergi artırımı. Mükellefler 2013-2017 yılları için matrah ve vergi arttırımı yaptıkları takdirde geçmişe dönük olarak herhangi bir vergi incelemesine muhatap olmayacaklar. Kira geliri elde etmesine rağmen beyan etmeyen veya eksik beyan eden mükellefler de bu imkandan yararlanabileceklerdir.

İŞLETME KAYITLARI GERÇEK DURUMA UYGUN HALE GETİRİLİYOR

Ayrıca, Kanunla işletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilerek düzeltilebilmesine (İşletmede bulunduğu halde kayıtlarda yer almayan kıymetlerin defterlere kaydına, kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan emtia için de fatura düzenleme, kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklarını gerçek duruma uygun hale getirebilme) ve Eczanelere kayıtlarını düzeltmesine imkân verilmektedir.

PEŞİN ÖDEMEYE BÜYÜK İMKAN
Borcun tamamının ilk taksit ödeme süresinde (1 Ekim 2018 tarihine kadar) ödenmesi halinde; Katsayı alınmayıp ve Yİ-ÜFE tutarından %90 oranında indirim ve Kanun Kapsamındaki İdari para cezalarından %25 indirim yapılmaktadır.

Borcun ikinci taksit ödeme süresi içinde (30 Kasım 2018 tarihine kadar) ödenmesi halinde ise yine katsayı alınmadan Yİ-ÜFE tutarından %50 oranında indirim yapılarak, Kanun Kapsamındaki İdari para cezalarından %12,5 indirim yapılmaktadır.

SON BAŞVURU TARİHİ 31 TEMMUZ 2018

7143 sayılı yapılandırma Kanunundan yararlanmak isteyenler başvurularını 31 Temmuz 2018 tarihine kadar ( matrah ve vergi arttırımı için 31 Ağustos 2018 tarihine kadar) bizzat vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresi üzerinden veya www.turkiye.gov.tr adresinden internet aracılığı ile yapılabilecektir. Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden birisi tercih edilebilecek, yapılandırılan tutarlar taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak şekilde 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecektir. Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesi gerekmektedir. İlk 2 taksiti süresinde ödemeyenler, Kanunun getirdiği imkânlardan yararlanamayacak. Ayrıca,Konu hakkında Gelir İdaresi Başkanlığı'nın www.gib.gov.tr adresinden, vergi dairelerinden, AVM ve vatandaşların yoğun şekilde uğradığı bazı alanlarda açılan bilgilendirme stantlarından ve 444 0 189 Vergi İletişim Merkezi (VİMER)'den bilgi alabileceklerdir." şeklinde konuştu