Haberler

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği 2021 yılı Başkanlar Kurulunu Gerçekleştirdi.

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlar Kurulu Toplantısı, MESOB'a bağlı merkez ve ilçelerdeki oda başkanlarının katılımıyla 08 Ekim 2021 tarihinde Aria Claros Otel' de gerçekleştirildi.
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği 2021 yılı Başkanlar Kurulunu Gerçekleştirdi.
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlar Kurulu Toplantısı, MESOB'a bağlı merkez ve ilçelerdeki oda başkanlarının katılımıyla 08 Ekim 2021 tarihinde Aria Claros Otel' de gerçekleştirildi. Toplantıya; Manisa Ticaret Ticaret İl Müdürü Muharrem Özel'de katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Birlik Başkanımız Hasan GERİTER, açılış konuşmasında; "Bildiğiniz üzere; Birliğimiz, esnaf ve sanatkâr sayısı olarak Türkiye'nin sekizinci, oda sayısı itibariyle ise beşinci büyük birliğidir. 92 oda ve bu odalara kayıtlı yaklaşık 54.000 üyeyle Türkiye esnaf ve sanatkârının %2,5 uğunu temsil eden Manisa Esnaf ve Sanatkâr Teşkilatının hizmetinde bulunmaktayız. Esnaf ve sanatkârımız mesleki faaliyetlerini sürdürürken hem geçmişten gelen ve maalesef hala çözülemeyen hem de güncel pek çok sorunla karşılaşmaktadırlar" dedi.

ESNAF VE SANATKÂRIMIZIN KARŞILAŞTIĞI SORUNLAR

Kayıt dışı çalışma, esasen en başta gelen sorunlarımız arasında yer almaktadır. Kayıt dışı çalışanlardan dolayı devletin yıllık vergi ve sigorta primi kaybı milyarlarca liradır. Ayrıca kayıt dışı çalışma, rekabeti bozucu etki yapmaktadır. Kendi sosyal güvenlik primini kendi cebinden ödeyen tek kesim olan esnaf ve sanatkârımız, yanında çalıştırdığı işçisinin de geleceğini güvence altına almak için her türlü fedakârlığı sergilemekte, devletine olan yükümlülüklerini kısıtlı imkânlarına rağmen yerine getirebilmek için azami gayret göstermektedir. Bütün bu fedakârlıklarına rağmen, kayıt dışının yarattığı haksız rekabetin yanı sıra;
-Emekli Sandığı, SSK, BAĞ-KUR gibi kurumların tek çatı altında birleşmesine rağmen, sigortalılar arasındaki eşitliğin hala sağlanamaması
- Sayıları hızla artan AVM ve zincir marketlerin haksız rekabet uygulamaları sebebiyle pek çok meslek dalında faaliyet gösteren esnafımızı mağdur etmesi,
-Doğalgaz, elektrik, su, akaryakıt gibi enerji kalemlerinin yüksek oluşu,
-Devlet desteği aldığı için belediyeler ve kamu kurumları tarafından daha uygun fiyata satılan ürünler yüzünden yaşadıkları haksız rekabet
-Kısıtlı bir şekilde ulaşabildikleri finans kaynaklarının bankalar tarafından haksızca engellemesi
-Nitelikli eleman ihtiyacını karşılayamama gibi birtakım sorunlarla da karşı karşıyalar.

PANDEMİ SÜRECİNDE YAŞANAN SORUNLARA

Tüm bu sorunlarımız yetmezmiş gibi dünya ve insanlık yüzyılı aşkın bir süre sonra yeniden, mevcut nesillerin algılamakta zorlandığı, COVİD-19 adı verilen küresel bir salgın ile karşılaştı. Salgın adeta ekonomi ve hayatı durdurdu. Başlangıçta, normal olarak, sağlık ve insan hayatı ön plana çıkarıldı. Ancak, zamanla duran ekonominin de insan hayatı ve psikolojik sağlığı açısından önemli olduğu anlaşıldı. Artan belirsizlik ve riskler hem ekonomiye hem de geleceğe ilişkin algıları kötüleştirdi. Bu öngörülemeyen salgın esnaf ve sanatkârlarımızı adeta vurguna uğrattı.
▪ Taksitle/krediyle minibüsünü yenileyen servisçilerimiz,
▪ Duraklara mahkûm kalan taksicilerimiz ve boş gidip-gelen minibüsçülerimiz
▪ Malları elinde kalan kitapçı ve kırtasiyecilerimiz,
▪ Kiralarını ödeyemeyecek duruma düşen büfeci ve kantincilerimiz,
▪ Gelirinin büyük bir bölümünü kira için, çalıştırdığı personel için kullanan kahvehane, kafeterya, lokanta ve restoran işletmecilerimiz,
▪ Ekmeğini çıkaramayan berber ve kuaförlerimiz,
▪ Satışları neredeyse sıfırlanan çiçekçilerimiz,
ve daha çok sayıda esnaf ve sanatkârlık faaliyetlerimiz; ya durdu ya da çok çok yavaşladı. Binlerce esnaf-sanatkâr ve çalışanları mağdur oldu. Özellikle salgının ilk aylarında, gece yarısı yayınlanan İçişleri Bakanlığı Genelgeleri ile getirilen kısıtlamalar ve muafiyetler, esnaf ve sanatkârlarımızda kafa karışıklığı ve paniğe sebep oldu. Esnaf ve sanatkarımızın bu kaos ortamından en az hasarla çıkabilmeleri için bizim tespit ettiğimiz ve sizlerden gelen sorunların tamamını Valiliğimiz, Emniyet Müdürlüğümüz, Kaymakamlarımıza süratle ilettik. Gerek bir önceki dönemde görev yapan Valimiz Sayın Ahmet DENİZ, gerek şu anda görevde olan Valimiz Sayın Yaşar KARADENİZ, gerekse Vali Yardımcılarımızla her gün defalarca görüşerek sorunlarımıza çözüm talebinde bulunduk. Her birinin gıyabında, gösterdikleri iyi niyetli çabalar için teşekkür ediyorum. Bu dönemde zaman kavramını unuttuk. Biz yaşanan tüm gelişmeleri gece gündüz demeden sizlerle, sizler de üyelerinizle paylaştınız. Biz Merkezde sorunların çözümü için çabalarken sizler de ilçelerde üyelerinizin mağdur olmaması için müthiş bir gayret gösterdiniz. Pandemi sebebiyle zor günler geçiren ve artık normalleşme sürecinin hızlandığı bu dönemde işlerini toparlamaya çalışan esnafımızın devam eden sorunları var. Sorunlarımızın bir an önce çözülmesi için genel merkezimiz aracılığıyla Hükümete iletilmesini talep ettiğimiz tespitlerimiz şunlar:

YAPILANDIRMA KANUNU

Esnaf 1,5 yıllık kapalı olunan dönemde bankalara borçlandı, tedarikçilere borçlandı, çek ve senetlerini ödeyemedi. Borçlarının bir kısmını kapatabilmek için tüm birikimini tüketen esnafın birikmiş borçlarını kısa sürede kapatmasının imkânı yok. İşlerin yeni yeni açılmaya başladığı bu dönemde hem güncel vergi ve prim borçlarını hem de yapılandırma borçlarını ödemeye çalışmaları esnafın üzerinde büyük bir baskı yaratıyor. En azından geçmiş dönem vergi ve prim borçlarını ödeyebilmeleri için yapılandırma taksit ödemelerinin 2022 yılında başlaması ve başvuru süresinin de yılsonuna kadar uzatılması konusundaki taleplerimiz genel merkezimiz aracılığıyla Hükümete iletildi. Ancak başvurusu süresi sona ermesine rağmen herhangi bir süre uzatımına maalesef gidilmedi.

PERAKENDE YASASI BİR AN ÖNCE GÜNCELLENMELİ

TBMM'ye sunulan, kuralsız açılışların önüne geçilmesi için perakende sektörünü düzenleyen yasa zaman kaybedilmeden çıkarılmalı. Yüksek fiyat artışları ile piyasalarda dengeleri bozan zincir marketlere kural getirilmesi enflasyonun da düşmesi için öncelikli adım olacaktır. Haksız rekabetin neden olduğu bu düzen, üreticiyi perişan ederken esnafı yok ediyor. Vatandaşın alım gücünü düşürürken, Küçük ve orta ölçekli işletmelerin üretimini engelliyor.

KURALSIZLIKLAR ESNAFIMIZIN GELİŞMESİNİ ENGELLİYOR

Ticari hayatta yaşanan kuralsızlıklar esnafımızın gelişmesini olumsuz etkiliyor. Esnafımız kazancını normale döndürmek için çalışmaya devam ediyor fakat aynı sokağa açılan aynı sektördeki esnafın birbirine zarar vermesi gibi, on binlerce şubede yüzlerce esnafın işini tek dükkânda yapan zincir marketlerin haftanın her günü açık olması gibi kuralsızlıklara artık son verilmeli.

PİYASA DENGELERİNİ BOZAN DÜZEN ENFLASYONU DA ETKİLİYOR

Enflasyonun düşmemesinin sebebi tekelci fiyat uygulamasına karşı Kobilerin, esnafın rekabet edememesinden kaynaklanıyor. Fiyatların düşmesi rekabet ile olur. Esnafın olması, pazarların rekabet edebilmesi vatandaşın cebine de faydalı. Esnafımız sermayenin değil haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını istiyor. Bu nedenle esnafımızın normale daha hızlı dönmesi için Perakende Yasası acil olarak güncellenmeli.

YENİ EKONOMİ PAKETİ

Kamuoyuna da yansıdığı üzere; Vergi Kanununda değişiklikler de içeren Yeni Ekonomi Paketi kanun teklifi hazırlığı var. Meclis gündeminin öncelikleri arasında yer alması bekleniyor. Bu düzenlemeyle; -Berber, kuaför, terzi ve ayakkabı tamircisi gibi 1 milyona yakın küçük esnafın gelir vergisinin kaldırılması, muafiyetten yıllık cirosu 240 bin liranın altında olanların yararlanması öngörülüyor. -Meslek lisesi öğrencilerini ara eleman olarak istihdam eden işverene teşvik verilecek. Öğrenci başına 760 lira olan desteğin tamamını devlet ödeyecek. Kalfalık yapan lise öğrencilerinin ücreti 1.200 liraya yükseltilecek, bu da devlet tarafından karşılanacak. -Yeni ekonomik paketle, çiftçilerin kullandığı mazot ve gübre desteğinden vergi kesintisi de kaldırılacak. -Düzenleme ile geçici vergi beyannameleriyle ilgili de değişikliğe gidiliyor. Düzenlemenin devreye girmesiyle yılda 4 değil 3 kez beyanname verilecek. Bu düzenlemenin esnaf ve sanatkârlarımız için hayırlı olmasını diliyorum.

GENEL KURULLAR

Zaman su gibi akıp gidiyor. Önümüzde, genel kurullarımızın yaşanacağı 2022 yılı var. 2022 yılı Ocak-Şubat ve Mart aylarında odalarımızın, Mayıs ayında Birliklerimizin, Haziran ayında Federasyonlarımızın ve son olarak Eylül ayında Konfederasyonumuzun genel kurullarını gerçekleştirerek seçimlere gideceğiz. Umarım huzur içinde bir genel kurul süreci yaşar ve hep birlikte başarılı çalışmalarımızı sürdürürüz." dedi.

Genel Kurullarımızla ilgili bilgilendirme yapan İl Ticaret Müdürümüz Sayın Muharrem ÖZEL, Oda başkanlarımızdan gelen soruları cevaplandırdı.
Oda Başkanlarının dilek ve temennilerinin alınmasının ardından toplantı sona erdi.